Designing Pepperbox

Designing Pepperbox

Selected work by Emma Bates

MY WORK

Here are some selected work by me:

ABOUT ME

I am your typical ADHD-creative with a special love for optimising and developing stuff.

Otur_press2
Otur_press2

In Swedish:

Jag heter Emma Bates och har jobbat inom musikbranschen i över 15 år. Jag fostrades i våra klassiska musikinstitutioner så som musikskolan, musikklass och sen musikgymnasium. Under tiden spelade jag i en massa olika band, turnerade runt i Sverige och lite stopp runt om i Europa. Vi fick möjligheten att spela in professionellt i studio och släppa (på den tiden högt värderat) CD..

Jag fortsatte vidare med att lära mig producera musik, både digitalt och med faktisk hårdvara. Samtidigt började jag och mina vänner boka akter och starta olika klubbar i Göteborg. Mitt intresse för synthar och elektronisk musik växte och 2004 släppte jag tillsammans med 'The Light Bulb Project' en vinyl på Göteborgsbaserade etiketten 'Zenit'. Efter det började det rulla på bra för oss. På nytt bolag släppte vi ett album med tillhörande exklusiv maxi-singel. Vi fick massa spelningar runt om i Sverige och jag började verkligen förstå att musik var det jag verkligen ville syssla med.

Hösten 2004 flyttade jag till Malmö och fortsatte min karriär i klubb och bokningssvängen. Jag började även på allvar att producera eget material och efter några digitala/CD-R släpp kom mitt debutalbum och singel under namnet 'Otur'. Det gick bra nu. Jag spelade live flera gånger i veckan, producerat och remixade åt andra och mig själv samt deltog i olika musikrelaterade event och paneldiskussioner. Jag kunde leva på min musik. Eller ja, vem kan egentligen leva på sin musik som liten egenföretagande artist? Men det gick runt på håret och jag hade en sjukt kul tid.

Otur - Apart singleOtur - For You album artWeasel Woods - Bones | Album Art Cebratrack - I'm ot a Stalker, This is Love EP | Album ArtCebratrack - Universe SINGLE | Album ArtBNYE - Apocaluxe EP | Album ArtEmma Bates - Tonight Tonight Tonight SINGLE | Album Art

2006 startade jag mitt eget företag 'Pepperbox Productions & Recordings'. Från början var tanken att jag skulle släppa mitt eget material och ägna mig åt livespelningar. Men med tiden växte intresset för själva skivbolagsverksamheten och jag började släppa andra akter än mig själv.
Efter en mellanlandning tillbaka i Göteborg under ett år flyttade jag 2007 till Stockholm för att på riktigt utbilda mig till ljudtekniker och musikproducent. Jag läste 'Audio Engineering Program' på SAE Stockholm och tog ett 'Diploma' i Audio Engineering. Samtidigt fick jag jobb på ett musikförlag och fick på så sätt större insikt i hur hela musikbranschen fungerar. Klubbokningarna fortsatte även i Stockholm och jag dj:ade även flitigt runt om i staden.

Efter att nästan flyttat till London för att läsa vidare om musikbranschen fick jag möjlighet att 2011, som första klass på SAE Stockholm, läsa 'Music Business Program'. Nu hade jag landat rätt. Jag gick ut med ett ’Diploma’ i Music Business och fick efter det jobb på SAE. Jag undervisade i allt från ljudteknik till musikbransch, men specialiserade mig mer och mer mot musikbranschen. Till sist blev jag kurskoordinator för Music Business-avdelningen på SAE Stockholm. Tillsammans med mina kollegor på SAE var jag även med och skrev hela ’Bachelor’-programmet i ’Music Business’ för SAE globalt.

Parallellt med undervisande och kurskorodinator -rollen blev jag mer och mer involverad i SAE Stockholms marknadsföring och grafiska avdelning. Jag skapade annonser och grafiskt content, både digitalt och för tryck, och jag tog på mig ansvaret att implementera SAE Institutes grafiska profil helt i vår digitala och fysiska produktion. Jag utformade våra nyhetsbrev och jobbade med hemsidan och, samtidigt som jag även jobbade med mitt skivolags artisters grafiska profiler, fick jag mer och mer förståelse för vikten av ’rätt’ marknadsföring. Vid det här laget hade jag även skaffat mig god insikt i HTML och CSS samt WordPress, allt vilket jag jobbar dagligen med numera.

Efter att fått en dotter och varit föräldraledig bestämde jag mig för att börja frilansa med de kunskaper jag har. Idag sitter jag på VÅRT kontor. Den där drömmen jag alltid haft - att med goda vänner dela ett fantastiskt kontor/studio och göra alla kreativa saker som vi har kunskap om.
Jag arbetar mycket med mitt skivbolag och mina artister. Att vara både manager/projektledare, utveckla och skapa nytt grafiskt material för dem, samt boka livespelningar och släppa musik, är bara hälften av vad jag gör. Föreläsningar om musikbranschen, djupdykningar i branschens olika beståndsdelar, avtalsrätt och immaterialrätt, coachning för nya, unga och drivna aktörer i branschen, grafisk profilering och en hel del webb och digitala produktioner, är ytterligare saker som tar upp min tid. Och så går jag ut med hunden.

MY CLIENTS

Some selected clients:

Cebratrack

Broderi Bates & Blixt

Kåryds IPA

Microbrewery

Prosilico

SAE Institute

CONTACT US

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo.

OUR OFFICE

445 E 86 W 27th St # 601
New York
NY 10028
USA

CONTACT US